Ystävät ja perhe yritysten rahoituksen lähteinä

by Dacre Pallas

Aloittelevana yrittäjänä se vaati kovaa työtä ja ahkeruutta, mutta olet vihdoin saanut liikeideasi liikkeelle ja asiat alkavat olla järkeviä. Vaikka visiot menestyksestä kiertävät mielessäsi, yksi kummitteleva pelko on luultavasti jäljellä: kuinka ihmeessä saat tarpeeksi rahaa rahoittaaksesi tämän koko asian? Siihen ei yleensä ole helppo vastata, mutta on erittäin tärkeää, että löydämme vastauksen, jos haluamme koskaan muuttaa toiveet saavutuksiksi.

Yksi ensimmäisistä paikoista, joilta yrittäjät hakevat rahoitusta perheeltä ja ystäviltä. Joskus yrittäjä voi olla niin onnekas, että perhe ja ystävät tulevat luokseen ennen kuin he edes pyytävät rahoitusta itse! Mutta vaikka tunteita pitäisi arvostaa, viisas yrittäjä harkitsee rahoituksen saamista näiltä kahdelta ihmisryhmältä erittäin varovaisesti. Ja vaikka monet ihmiset kiinnittävät tiukan rajan perheen ja ystävien varainkeruulle, se ei ole aina välttämätöntä. Kyllä, tällaisilla liiketoimilla voi olla kauheita seurauksia, jos ne ovat happamia, mutta jos ne tehdään viisaasti ja riittävällä analyysillä, on mahdollista, että suuria asioita tapahtuu. Ja vaikka tällaisen sopimuksen solmimisen yhteydessä huomioitavien seikkojen kirjo on laaja ja lähes loputon, olen tiivistänyt aiheen kolmeen tärkeään seikkaan, joita tulee pohtia, kun ajattelee yrityksen perustamista perheen tai ystävien avulla. Korostaakseni, nämä eivät ole ainoita huomioita, jotka on otettava huomioon, eivätkä ne saa olla ehdottoman tärkeimmät pohdinnat – tavoitteenani on yksinkertaisesti antaa muutamia ajatuksia.

1. Satuttaako investointi dramaattisesti tai epätasapainottaako perheenjäsenesi tai ystäväsi elämäntapaa, jos kauppa menee pieleen?

Mieti, kuinka vakaa mahdollinen sijoittaja tällä hetkellä on. Jos ystäväsi esimerkiksi elää maksamattomien opintolainojen tai muiden velkojen kanssa, hän ei ehkä ole paras ehdokas rahoituskierrokselle. Vaikka hän olisi innostunut ja halukas lahjoittamaan käteistä, riski, että tämä liiketoimi johtaa yrityksesi epäonnistumiseen, on yksinkertaisesti liian suuri. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö hän voisi edelleen tarjota muuntyyppistä pääomaa. Vaikka taloudelliset investoinnit ovat poissa kuvasta, henkilökohtainen työpääoma tai sosiaalinen kontaktipääoma voi silti olla toivottavaa!

2. Minkä tason kontrollia perheenjäsenesi tai ystäväsi haluaa?

Jotkut ihmiset lahjoittavat rahaa asiallesi vain siksi, että he haluavat auttaa sinua saavuttamaan unelmasi, ja ajattelematta, että heillä on rooli liiketoiminnassa taloudellisen tuen lisäksi. Toisaalta muut ihmiset odottavat jonkin roolin tai määräysvallan yrityksessä. Hallintotaso voi vaihdella mistä tahansa ilmaisista tuotteista ja palveluista elinikäiseen tai palkalliseen asemaan ylemmillä johdon tasoilla. Kun tutkit heidän toiveitaan, muista ymmärtää, että tietyn tason hallinnan antaminen yksilölle ei välttämättä aina ole huono asia. Jos hän on pätevä ja tuo lahjakkuutta tai kokemusta tehtävään, sitä kannattaa harkita.

3. Mikä on perheenjäsenesi tai ystäväsi palkka? Onko se taloudellista hyötyä vai yksinkertaisesti liikearvoa?

Liiketoiminnan hallinnan lisäksi toinen suuri sijoittajien motivaattori on tulos tai “irtautumisstrategia”, eivätkä perheenjäsenet ja ystävät ole poikkeus. Kysy kiinnostuneelta sijoittajalta, mitä hän odottaa tulevaisuudelle. Haluaisiko hän nähdä sijoituksensa kaksinkertaisen? Vai haluaisiko hän vain rahansa takaisin tietyn vuoden kuluttua? Joka tapauksessa tulevaisuuden suunnittelu arvioimalla tämän päivän odotuksia voi auttaa vähentämään jännitteitä tiellä.

You may also like