Viime vuodet ovat jo viimeistään näyttänyt sen, että tänä päivänä on mahdotonta elää ilman älypuhelinta. Sen omistajuus ei siis ole enää vaihtoehto vaan pakko, koska ilman sitä, käyttäjä joutuu luopumaan monista yksinkertaisista toimenpiteistä tai tekemään ne vaikeamman kaavan kautta.
Älypuhelimesta on siis muodostunut niin viihde- kuin hyötykäyttöön ehdoton apuväline. Se on parhain viihdelaite, jolta voi katsoa elokuvia, pelata pokeria esimerkiksi lataamalla Unibet pokeri sovellus, ottaa valokuvia ja pitää yhteyttä kavereihin sosiaalisessa mediassa.
Hyötykäytössä, esimerkiksi, pankkipalvelut on siirretty lähes kokonaisuudessaan nettiin ja samalla pankkikonttoreita on suljettu, aukioloaikoja lyhennetty ja kasvokkain tehtyjen palvelujen hintaa korotettu. Tästä syystä jopa he, jotka eivät ole teknologisesti taitavia, ovat joutuneet opiskelemaan aivan uuden tavan asioida pankissa elämänsä ehtoovuosina.
ROBIN WORRALL on Unsplash
Toisaalta taas nuoremmillekkin on tarjolla yhä enemmän toimintaa puhelimessa. Tutustutaan siihen, miten paljon ja mihin toimintoihin älypuhelinta tullaan käyttämään tulevaisuudessa.
Älypuhelimesta on tulossa henkilöllisyyden varmistaja
Lähes jokaisessa hieman monimutkaisemmassa älypuhelinmallissa on mukana sormenjälkitunnistus. Sen avulla käyttäjä voi avata esimerkiksi pankkipalvelut, salaiset tiedostot tai avata kännykkänsä lukituksen. Se toimii siis salasanana sekä henkilöllisyyden varmentajana normaalin salasanan rinnalla.
Uusimmissa puhelimissa on myös kasvojentunnistus. Tällä tavoin puhelin voi tunnistaa käyttäjänsä kasvonpiirteistä ja avata puhelimen lukon pelkästään osoittamalla puhelimen kameraa kasvoja kohti. Tämä on vain yksi askel, jota voidaan myöhemmin hyödyntää myös maksujen ja ostosten teossa.
Mobiilivarmenne on ollut jo lähes vuosikymmenen käytössä Suomessa. Se tarkoittaa SIM-kortille sisällytettävää tunnistetta, jolla voi hyväksyä esimerkiksi veroehdoituksia, tunnistautua palveluihin sähköisesti tai hoitaa virallisia asioita netissä. Pienen alkukankeuden jälkeen siitä on tullut melko suosittu tänä päivänä, ja se voidaan yhdistää myöhemmin älypuhelinten tunnistustoimenpiteisiin lisäturvallisuutta varten.
Muita markkinoille tulevaisuudessa tulevia tunnistautumiskeinoja on muun muassa entisen Luottokunnan, nykyisen Netsin, kehittämä Passport Reader -sovellus. Se skannaa käyttäjän passin ja sirun tiedot sovellukseen ja yhdistää sen kameralla otettuun kuvaan, joka takaa, että käyttäjä on taatusti passin haltija. Tällä tavoin käyttäjä voi tunnistautua kertaluontoisesti palvelua käyttävälle sivustolle ilman pankkitiliä tai muuta sähköisen tunnistautumisen keinoa.
Mobiilmaksaminen on laajenemassa vauhdilla
Suomessa mobiilimaksaminen on käsitteenä ollut käytössä jo useamman vuosikymmenen. Vuonna 1997 Soneran kehittämä ostosautomaatti oli ensimmäinen askel kohti mobiilimaksamista, joskin tällöin ostokset tehtiin puhelinsoitolla ja laskutettiin puhelinlaskuun. Kyseinen tapa on kuitenkin edelleen käytössä etämaksamisessa.
William Iven on Unsplash
Sen rinnalle on tullut myös tekstiviestillä ja sovelluksen kautta maksaminen, joista tunnetuimpia ovat olleet Siru Mobile ja Siirto. Kyseisten etämaksamiskeinojen lisäksi älypuhelinta voidaan käyttää tänä päivänä myös lähimaksamiseen kaupassa ja muissa kivijalkaliikkeissä.
Lähimaksaminen perustuu tällä hetkellä sovelluksiin, jotka tekevät yhteistyötä puhelinten sisältämän NFC-ominaisuuden kanssa. Maksutoimitus tapahtuu siten, että käyttäjä avaa sovelluksen, vie sen lähelle kaupan lukulaitetta ja odottaa hetken. Sovellus sekä lukulaite ilmoittavat, kun maksu on hyväksytty.
Yleensä pankkien suunnittelemia, edellä mainittuja lähimaksusovelluksia voidaan myös käyttää etämaksamiseen, rahan siirtämiseen sovelluksesta toiseen ja muiden pankkiasioiden hoitoon.
Unohda konsolit – pilvipelaaminen mobiilisti on tulevaisuuden juttu
Jos murehdit uuden konsolijulkaisun kalleutta etkä aina haluaisi olla päivittämässä pelivälineitäsi uuden teknologian mukaan, pilvipelaaminen voi olla juuri sopiva ratkaisu. Monet suuret valmistajat, kuten Google (Stadia) ja Microsoft (XBox Game Pass) ovat tuoneet markkinoille omat ratkaisunsa pilvipelialustoille.
Niiden käyttämistä varten maksat tietyn kuukausimaksun, mutta se antaa pääsyn kymmenien, jopa satojen pelien kirjastoon. Voit pelata valitsemaasi peliä suoraan mobiililaitteellasi eikä sinulta vaadita erillisen pelin lataamista.
Pilvipelipalvelujen pelitiedostot saapuvat suoraan huippunopealla 5G-yhteydellä pelipalvelun servereiltä – viiveettömästi ja sujuvasti. Kyseessä on aivan uusi tapa pelata, ja se on lanseerattu vahvasti etenkin Android-mobiililaitteille. Se tulee olemaan mahdollista käytännössä myös älytelevisiossa, tietokoneilla ja iOS-laitteilla lähitulevaisuudessa.