Tuskin keneltäkään on jäänyt huomaamatta älykännyköiden määrän räjähdysmäinen kasvu. Voitaisiin varmaan sanoa, että se on muutosta parhaiten kuvaava tekijä: ihmiset liikkuvat kaupungilla vilkuillen tuon tuosta älypuhelimiaan. Julkisissa kulkuneuvoissa monet lukevat uutiset tai seuraavat pörssikursseja kännyköiden näytöltä. Älypuhelimesta on tullut ihmisten erottamaton kumppani ja se vaikuttaa myös tapaan, millä ihmiset tekevät investointejaan. Miten kehitys on johtanut tähän?
Kännykät kehittyvät ja yleistyivät vauhdilla
Kännyköiden valtakauden voi katsoa alkaneen 1990-luvulla. Tuolloin GSM-puhelimet yleistyivät ja Nokia taisteli Ericssonin kanssa puhelinmarkkinoiden herruudesta. Suuri muutos tapahtui vuoden 2007 tammikuussa, kun Apple julkisti ensimmäisen iPhonen. Applen puhelimien lisäksi Nokia sai kilpailijoita muiden valmistajien puhelimista, jotka toimivat Android-käyttöjärjestelmällä. Keskeisessä roolissa olivat myös käytettävyyteen vaikuttavat puhelimien sovellukset. Puhelimien kehittyessä pankkiasioiden hoitaminen siirtyi kivijalkapankeista ja kotikoneilta kätevästi älypuhelimiin, kun pankit julkaisivat niille tarkoitettuja sovelluksiaan. Kännykästä tuli luotettava kumppani, jonka avulla hoidettiin raha-asioita aina laskuista sijoittamiseen. Teknologian kehittyessä syntyivät myös kryptovaluutat, joihin oli pian mahdollista sijoittaa puhelimia käyttämällä. Ei siis ihme, että Bitcoin sijoittaminen keräsi suosiota sen tullessa yhä useampien ihmisten ulottuville. Älypuhelimien valttina onkin mm. se, että niiden avulla on mahdollista hoitaa monenlaista sijoitustoimintaa perinteisistä osakkeista aina kryptovaluuttoihin.
Sijoitusohjelmat tulevat kuluttajien saataville
Yksi kehityksen mukanaan tuomista uutuuksista ovat sijoitusohjelmat. Yksinkertaisesti selitettynä ne ovat älypuhelimien mobiilisovelluksia, joiden avulla käyttäjä pystyy käymään kauppaa ja sijoittamaan eri arvopapereihin. Näitä arvopapereita ovat esimerkiksi osakkeet, joukkovelkakirjat, krypto- sekä muut valuutat. Kuluttajalle on tarjolla myös erilaisia sovelluksia älykännykkään. Eri vaihtoehtoja ovat mm. automatisoidut kauppiaat ja sijoittajat, verkossa toimivien sijoitusyhtiöiden aktiivisesti hallinnoidut sijoitusohjelmat, sekä sijoitusohjelmat, joita voi mukauttaa. Sovellusten tarkoituksena on auttaa investoijaa tekemään järkeviä päätöksiä investointien suhteen. Eri sovelluksilla on eri tapoja toteuttaa tämä.
Esimerkiksi aktiivisesti hallinnoidut sijoitusohjelmat operoivat samalla tavalla kuin sijoitusrahastot. Investoija tallentaa rahat tilille ja tämän jälkeen rahat sijoitetaan (ihmisten toimesta) investoijan puolesta eri arvopapereihin. Käyttäjän kannalta bonuksena tässä on se, että rahat ovat lähtökohtaisesti osaavissa käsissä, mutta miinuksena on se, että tilien hallintamaksut ovat korkeammat, kuin automatisoiduilla kauppiailla. Tämä esimerkki kertoo siitä, miten teknologian – älypuhelimien ja muun teknologian – kehittyminen on muokannut niitä vaihtoehtoja, joita sijoittajalla on käytettävinään. Tuskin kovinkaan moni vielä kaksikymmentävuotta sitten kuvitteli, että puhelimessa voisi operoida automatisoitu osakekaupankäyjä!
Osakekurssien seuraaminen kännykästä
Osakesijoittajalle tärkeää on pörssikurssien seuraaminen. Vielä 1990-luvulla monet piensijoittajat lukivat osakekurssien muutokset seuraavan päivän lehdistä tai katsoivat ne illan talousuutisista. Tämä lähestymistapa oli ymmärrettävä, sillä heillä ei ollut tarvetta seurata pörssikurssien hektistä kehittymistä. Toki on totta, että sama koskee edelleen monia piensijoittajia, mutta silti on mukava seurata osakekurssien kehitystä. Nykyisellä älykännyköiden aikakaudella pörssikurssien seuraaminen ei ole enää kiinni seuraavan päivän lehdestä tai illan talousuutisista.
Tähän tarkoitukseen älykännykän käyttäjällä on monia eri vaihtoehtoja ja emme luonnollisestikaan esittele niitä tässä artikkelissa. Monelle piensijoittajalle riittää pankkisovellus, jonka avulla pystyy seuraamaan sijoituksien arvon kehitystä. Monelle varmasti riittää se, että he tallentavat kännykän selaimeen kirjanmerkiksi pörssikursseja seuraavan sivun, joten pelkästään kursseja seuraavan sovelluksen hankkiminen ei ole tarpeen läheskään kaikille. Mikäli sijoittaja kuitenkin on kiinnostunut esimerkiksi Yhdysvalain osakekursseista, löytyy sille oma sovelluksensa, samoin kuin myös Lontoon osakekursseille.
Kännyköiden vaikutusta sijoittamiseen on vaikea summata lyhyesti, sillä se on ollut merkittävä. Ihmiset voivat tehdä investointeja käytännössä paikasta riippumatta, kunhan heillä on käytössää internetyhteys ja toimiva älypuhelin. Tämän lisäksi voi luottaa sovelluksiin sijoittamisessa ja osakekurssien seuraaminen on muuttunut vaivattomaksi, kiitos reaaliaikaisen seurannan selaimen tai sovelluksen kautta.